Få adgang til HOT.dk

Opret din egen gratis profil og se mere på HOT.dk!

Opret gratis profil

1864 på DR 1 - Intens debat om hvordan det skete!


Anonym (Opretter)

(1) 13-10-2014 kl. 05:10

Der i disse dage stor debat om Ole Bornedals skildring af begivenhederne omkring krigen i 1864, som er den dyreste tv-produktion i Danmark nogensinde - 173 mio. kr har den kostet.
Det første afsnit blev igår aftes, søndag, sendt på DR 1 og er åbenlyst en meget smukt produceret serie. Netop billederne har også entydigt modtaget ros fra alle sider. Skildringen derimod har fået en blandet modtagelse. Kritikken kan deles op i to.
For det første selve og helt basalt den måde at fortælle historien på i første afsnit med en piges fortællerstemme samt det faktum at man springer mellem nutid og 1800-tallet og hvilken effekt det har. Er det nyttigt eller forvirrende?
For det andet og dette har modtaget den kraftigste kritik. Flere anmeldere mener den er unuanceret i fortællingen om hvorfor Danmark endte i krigen imod preusserne og at nogle af de centrale personerne, herunder manden bag Junigrundloven fra 1849 Ditlev Monrad entydigt bliver fremstillet som en gal mand, selvom der intet historisk belæg er for dette. Ole Bornedal forsvarer det med sin kunstneriske frihed. Kritikkerne har i forlængelse af dette kaldt serien for et politisk manifest.

Det er naturligvis meget overfladisk gengivet og for uddybning og nuancer kan man læse diverse anmeldelser på medier som EB.dk, JP.dk. Politiken.dk, BT.dk, B.dk (Berlingske) osv. Mange delte meninger.

Jeg opretter en debat om det, fordi jeg synes det er en smule vigtigt for specielt unge, der ser serien at forholde sig til hvordan de ser den. Mit indtryk er, at langt de fleste unge ikke har den store indsigt i krigen fra 1864 og måske umiddelbart egentlig heller ikke har den store interesse for den. ALLIGEVEL tror jeg mange unge vil se serien, fordi det er godt fjernsyn, et godt drama og den som nævnt er ufattelig flot. Hvis ikke det flottest produceret TV vi har lavet herhjemme. På den måde vil mange unge alligevel mere eller mindre ubevidst blive udsat for en slags historieundervisning og seriens skildring af begivenhederne dengang vil dermed blive sådan som mange unge vil opfatte hvad der egentlig skete dengang i 1864. Et meget vigtigt år for vores historie.

Ser I serien eller skal I se den? Hvis I allerede har hvad synes I så om den?

Synes I det er vigtigt hvordan historiske begivenheder bliver skildret i sådan en serie eller ser I den "bare" som den gode underholdning der også er?


Det kunne også være interessant at høre om nogen i forvejen vidste noget om krigen fra 1864 og i så fald hvad?

Og til slut: Hvor stor er en kunstners frihed ( i dette tilfælde Ole Bornedal som forfatter og instruktør) i forhold til at tillægge historiske personer bestemte karaktertræk for at skabe drama for underholdningens skyld? Hælder I til han må gøre hvad han vil eller skal han holde igen med at fremstille personer på en bestemt måde, hvis der ikke er historiske kilder, der underbygger dette?
Lidt i samme boldgade er der i den kunstneriske friheds navn lavet tætte relationer mellem historiske personer, som i virkeligheden aldrig havde så meget med hinanden at gøre. Eksempelvis et et opdigtet tæt kærlighedsforhold mellem to karakterer for at skabe drama. Er det okay?


Redigeret 13-10-2014 kl. 05:21Anonym2

(2) 13-10-2014 kl. 11:43

Svar på indlæg nr. 1 af Anonym:

Jeg synes faktisk det er okay, at den ikke er historisk korrekt så længe man ved det og der er vist ingen der kan være i tvivl om den ikke er historisk korrekt. Der har været så meget kritik, at de fleste har det i baghovedet nu. Personligt så synes jeg det er ærgerligt at den ikke er historisk korrekt, fordi jeg er en person der godt kan lide at holde sig til sandheden :P derfor synes jeg også første afsnit var flot, men gik godt nok derfra med en dårlig bismag i munden, af at det var ren underholdning, især med de bizarre scener med sæd i krukker og pædofili fra en gammel soldat..

Det skal lige siges jeg ved meget lidt om krigen, udover hvad den handlede om generelt hvor det skete og hvad konsekvenserne blev mm. Så jeg aner ikke om den der pædofili scene var fra en dagbog fundet af en rigtig person osv. Jeg gik bare udfra at det var BS!HOT.dk anvender cookies til at optimere brugeroplevelsen, webstatistik og målretning af reklamer. Læs mere om vores brug af cookies i Brugerbetingelser. Fjern besked.